19 Aprila, 2024

Prijava

Vlade KS i Katalonije potpisale program saradnje u oblasti sporta, kulture i zdravstva

Vlada Kantona Sarajevo i Vlada Katalonije potpisali su danas program saradnje u naredne dvije godine iz oblasti sporta, kulture i zdravstva.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izrazio je zadovoljstvo što su u mogućnosti oživjeti sporazum potpisan 2008. godine između Katalonije i Kantona Sarajevo.

– Sporazum je u skladu s ostalim ovlastima KS, ratificiran je u Skupštini, ali Vlada se odlučila na intenziviranje aktivnosti na dva polja. A to je olimpijska kandidatura Barcelone i Sarajeva za 2030. godinu te saradnja u oblasti zdrasvtva, sporta i kulture – kazao je premijer Forto.

Dodao je da je potencijal za tu kandidaturu veliki, jer bi u Sarajevo došlo hiljade takmičara, što bi značajno doprinijelo vraćanju Sarajeva na olimpijsku mapu svijeta.

Navodi da potpisivanje sporazuma ima veliki značaj za kulturu, sport, socijalna dešavanja i zdravstvo.

– Postoji veliki broj programa koje možemo pokrenuti i ovo je suštinski akcioni plan za naredne dvije godine. Sretan sam što ćemo intenzivirati saradnju. Uspomene na pomoć Barcelone našem gradu u njegovim najtežim trenucima još uvijek su žive i to je osnova za našu buduću saradnju – dodao je Forto.

Ministrica vanjskih poslova i otvorene uprave Vlade Katalonije Victòria Alsina Burgués izrazila je zadovoljstvo što su potpisali Sporazum u godini koja nije regularna, jer se 2022. godine obilježava niz događaja, kao 30 godina od opsade Sarajeva te 30 godina prijateljstva između KS i Katalonije.

Sporazum je okarakterisala kao korak naprijed te dodala da je prijateljstvo između te dvije regije veoma poznato.

– Katalonija je prije 30 godina otkrila sve užase rata, ali je saznala i šta znači riječ solidarnost – kazala je.

Na kraju je zaključila da će jedan od segmenata sporazuma biti fokus na stvaranje boljih prilika i razmjenu iskustava, a iz oblasti sporta izdvojila je saradnju u ženskom fudbalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: