29 Marta, 2024

Prijava

Većina Austrijanaca i Švajcaraca za očuvanje statusa neutralnosti

Iako je rat u Ukrajini pokrenuo debatu o svrsishodnosti i potrebi neutralnosti, u Austriji i Švajcarskoj velika većina ne želi da se odrekne statusa neutralne države.

Istraživanje „Galup” instituta pokazuje da 71 posto Austrijanaca, i isto toliko Švajcaraca smatra da je po bezbjednost njihove zemlje najbolje sačuvati neutralnost.

Istovremeno polovina građana u obje države zahtjeva veći budžet za odbranu.

Koncept neutralnosti u obje zemlje je među građanima starijim od 50 godina dobio najveću podršku.

„Insistiranje na neutralnosti se delimično objašnjava time da je neutralnost sastavni dio nacionalnog identiteta dvije zemlje i shvata se kao doprinos bezbjednoj i stabilnoj Evropi”, objasnila je šefica „Galup instituta” Andrea Fronašic, prenio je Tanjug.

Tako 86 posto Austrijanaca i 88 procenata Švajcaraca ističe da je neutralnost dio identiteta njihove zemlje.

Čak 64 posto Švajcaraca smatra da neutralnost njihove zemlje doprinosi očuvanju svetskog mira, što čini i 58 posto Austrijanaca.

Međutim, kako Austrijanci, tako i Švajcarci, smatraju da je učešće u nenaoružanim mirovnim misijama u skladu sa neutralnošću.

Zanimljivo je i da 76 posto Austrijanaca i 67 posto Švajcaraca smatra da neutralna zemlja mora zauzeti jasan stav prema agresiji.

Takođe 78 posto Austrijanaca i 69 posto Švajcaraca je mišljenja da isporuka naoružanja ratnom području nije u saglasnosti sa neutralnošću.

Jedinstveni su Austrijanci i Švajcarci u tome da neutralne države treba da vode aktivnu mirovnu politiku i da treba da nastupaju kao posrednici u međunarodnim konfliktima.

Inače, 73 posto Švajcaraca i 69 posto Austrijanaca smatra da zemlja mora biti u stanju da neutralnost brani od napada spolja.

Tako 78 posto Austrijanaca i svega 52 posto Švajcaraca misli da njihova zemlja nije u stanju da se vojno odbrani od napada.

U Austriji 49 posto građana, a u Švajcarskoj 38 procenata zbog toga traži povećanje vojnog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: