27 Marta, 2024

Prijava

OPEK obara cijenu nafte

Postignut dogovor da se mjesečne kvote za proizvodnju nafte povećaju za 50 posto i tako udovolji zahtjevu SAD za ublažavanje visokih cijena energenata

Naftna alijansa OPEK+ dogovorila se na današnjem sastanku da podigne mjesečnu kvotu povećanja proizvodnje za oko 50 posto, izlazeći u susret višemesečnim zahtjevima velikih potrošača, kao što su SAD, da podrže napore za ublažavanje visokih cijena energenata.

Ova grupacija, koju čine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici s Rusijom na čelu, dogovorila se poveća proizvodnju i isporuke tržištu na 648.000 barela nafte dnevno u julu i avgustu sa 432.000 barela dnevno poslednjih mjeseci, javlja „Blumberg” pozivajući se na izvore iz OPEK+.

Povećanje kvote će biti proporcionalno podeljeno između članica alijanse na uobičajen način, naveli su izvori njujorške agencije. Zemlje koje ne mogle da povećaju proizvodnju, kao što su Angola, Nigerija i od nedavno Rusija, ipak će dobiti veće kvote.

To bi, po ocjeni „Blumberga”, moglo da značiti da će realno povećanje ponude biti manje od zvanično dogovorene brojke, što je često bio slučaj poslednjih mjeseci.

Jače „odvrtanje slavine” je značajan zaokret za OPEK i njene saveznike, budući da su se do sada uporno držali svog plana o postepenom mesečnom povećanju isporuka čak i nakon napada Rusije na Ukrajinu, koji je uzburkao globalna tržišta i izazvao skok cijena energije.

Naftni kartel je do sada izbjegavao da razgovara o ukrajinskoj krizi na većini sastanaka, navodeći da je to politički, a ne tržišni problem, prenosi Tanjug.

Dodatno povećanje isporuka iz gripe OPEK+ u julu i avgustu vjerovatno će doći iz malog broja zemalja, budući da samo Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju značajniji obim slobodnih kapaciteta koji mogu brzo da se stave u funkciju. Mnoge druge članice alijanse se mjesecima muče da ispune svoje kvote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: