19 Aprila, 2024

Prijava

Iza kulisa vrši se ogroman pritisak; Dvije zemlje koje žarko žele u NATO sada moraju da popuste

SAD i Velika Britanija iza očiju javnosti vrše veliki pritisak na Finsku i Švedsku da popuste zahtjevima Turske koja se protivi njihovom članstvu u NATO.

Podsjetimo, te dvije nordijske zemlje podnijele su i zvanično zahtjev za prijem u Alijansu 18. maja, napuštajući time višedecenijsku poziciju vojne neutralnosti, uz obrazloženje da je napad Rusije na Ukrajinu zauvijek promijenio međunarodnu sigurnosnu scenu.

S druge strane, Turska je odmah blokirala dalje korake koji predstoje Finskoj i Švedskoj na putu ka njihovom punopravnom članstvu u NATO, a najviše im “zamjera” što podržavaju terorizam pružajući utočište Kurdistanskoj narodnoj partiji, koju Ankara smatra terorističkom.

Međutim, sada su SAD i Velika Britanija počele da vrše veliki pritisak na Švedsku i Finsku iza kulisa kako bi te dvije zemlje prihvatile zahtjeve Ankare, piše tursku list Hurijet, a prenosi Sputnjik internešenel.

Članstvo u NATO mora biti jednoglasno prihvaćeno od strane svih zemalja članica i stoga je taj glas Tusrke neophodan, a njihov predsjednik Tajip Redžep Erdogan u startu je rekao “ne”.

Iz turske vlade potom je uslijedio niz zahtjeva ka Finskoj i Švedskoj, a koje Ankara očekuje da se ispune kako bi se stav o podršci Finskoj i Švedskoj promjenio.

Članstvo te dvije zemlje u NATO bilo je glavna tema samita Alijanse koji se održao od 27. do 30. maja u Litvaniji, a već tada je vršen pritisak da se Finska i Švedska prime u NATO, uglavnom od strane SAD i Velike Britanije.

Turski učesnici tog samita izjavili su da im je više važnih diplomata sugerisalo da su zahtjevi Ankare opravdani, piše Hurijet, i dodaje da je finskim i švedskim zvaničnicima sugerisano da bi trebalo da izvrše neke izmjene u domaćem zakonodavstvu kako bi izašli u susret zahtjevima Ankare.

Navodno su, kako tvrdi turski list, Finska i Švedska popustile i već su počele da rješavaju to pitanje.

Nakon toga uslijedila je i izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je rekao da će narednih dana uslijediti važni razgovori u kojima će učestvovati Turska, Finska i Švedska, kako bi se “osigurao progres po pitanju članstva te dvije zemlje u NATO”.

“Finska i Švedska su već stavile do znanja da su spremne na pregovore sa Turskom”, dodao je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: