7 Oktobra, 2022

Prijava

Saudijska Arabija povećava proizvodnju nafte

Povećanje proizvodnje koje je planirano za septembar biće prebačeno na jul i avgust, a Sadijska Arabija, kao najveći proizvođač nafte u OPEK, ranije je odbijala pozive Vašingtona da poveća pumpanje iznad kvote

Saudijska Arabija je spremna da poveća proizvodnju nafte ako ruska značajno padne zbog zapadnih sankcija koje su joj uvedene, piše FT.

Vode se razgovori o tome da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati odmah povećaju proizvodnju, što bi moglo da bude objavljeno na današnjem sastanku grupe OPEK+.

Grupu OPEK+ čine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici s Rusijom na čelu.

Povećanje proizvodnje koje je planirano za septembar biće prebačeno na jul i avgust, a Sadijska Arabija, kao najveći proizvođač nafte u OPEK, ranije je odbijala pozive Vašingtona da poveća pumpanje iznad kvote na koju je, kao članica grupe OPEK+, pristala u okviru sporazuma o postepenom povećanju proizvodnje.

Rijad se saglasio s prijedlogom da promjeni svoj stav i da poveća proizvodnju kako bi se smirile cijene nafte, priklanjajući se zahtjevu administracije američkog predsjednika Bidena, prenosi Tanjug.

Saudijske vlasti su dale uvjaravanja da će povećati proizvodnju ukoliko na tržištu nafte dođe do krize sa snabdjevanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti