24 Aprila, 2024

Prijava

Holandija i Njemačka pokreću novu eksploataciju gasa u Sjevernom moru

Holandija i Njemačka će početi zajedničku eksploataciju gasa u Sjevernom moru – objavila je holandska vlada danas, dan pošto je ruski Gasprom objavio da prekida isporuke gasa holandskoj firm Gas Tera.

Državni sekretar zadužen za industriju Hans Vijlbrif danas je izdao dozvolu, rekao je on u saopštenju i dodao da je u toku ubrzana procedrura za izdavanje ostalih doumenata.

Sporni projekat o bušenju podmorja radi eksploatacije gasa na 10 nautičkih milja (19 kilometara) od obale na granici Nemačke i Holandije nije nov, ali danas postaje posebno hitan jer je ruski Gasprom objavio da suspenduje isporuke gasa Holandiji. Gasprom je to uradio zato što su Holanđani odbili da plate ruske isporuke gasa u rubljama kao što Rusija traži.

Pod pritiskom ekologa obje zemlje, njemačka država Donja Saksonija je pre godinu dana odlučila da ne izda dozvole za tu eksploataciju gasa ;kod holandskog ostrva Širmonikog i njemačkog Bokum, čiji ekosistemi se smatraju krhkim.

Medutim Nemačka je nedavno promijenila tu odluku zbog sukoba u Ukrajini, koji je promijenio situaciju, navela je holandska vlada.

Očekuje se da 2024. godine počne da siže gas iz zajedničke platforme za bušenje, koja će se napajati strujom iz njemačke vjetroelektrane, rekao je holandski ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: