16 Aprila, 2024

Prijava

Europski naftni embargo i BiH! ?!

Novi ekonomski rat Brisela i Moskve pogurao je cijene energenata – barel nafte premašuje 123 dolara. Evropska unija poziva sve zemlje da se usklade sa sankcijama.

Ruska nafta pokriva 30 posto potreba Evropske unije za crnim zlatom. Dogovor o nafnom embargu, postignut posle višesedmičnih rasprava, obustaviće dvije trećine ruske nafte koja se u zemlje Unije doprema tankerima.

Ta sankcija, za dovoz sirovine, primenjivati će se za šest mjeseci, a za derivate i druge naftne proizvode za osam mjeseci. Ruska nafta koja stiže naftovodima za sada nije pod zabranom.

Iz Bugaske poručuju da su do 2024. izuzeti od nafnog embarga. Mađarska, koja je na naftni embargo držala veto – popustila je, jer je uz Češku i Slovačku, ta sankcija, mimoilazi.

Cilj Brisela je da zabranom izvoza nafte Rusiji smanji prihode kojima finansira rat u Ukrajini. Moskva pak poručuje da ima kupce na drugoj strani. Samo je Indija povećala uvoz ruske nafte za četvtinu, a veće isporuke ugovara i Kina, koja je najveći potrošač.

Naša zemlja uvozom pokriva 70 posto potreba za naftom i derivatima, trećina od toga stiže iz Rusije.

Svakako, na tržištu Mediterana će biti veća potražnja evropskih zemalja za naftom drugog porekla, samim tim i Gasprom koji se snabdijeva na mediteranskom tržištu, u tom smislu imati će nešto više problema. Ove sankcije će prije svega ostaviti posljedice na cijene sirove nafte, a samim tim i cijene goriva više nego na raspoloživost sirove nafte, jer vremenom će neka druga nafta zamijeniti tu rusku naftu koja je završavala na evropskom tržitu.

Obezbjeđivanje stabilnog snabdijevanja naftnim derivatima je prioritet za Ministarstvo energetike koje analizira sve varijante i rešenja za obezbjeđivanje sigurnog snabdijevanja domaćeg tržišta u slučaju teškoća u isporukama sirove nafte.

Analiziraju se mogući pravci snabdijevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, kao i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata uključujući putem cjevovoda, željeznicom, cisternama i rečnim transportom i kroz luke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: