4 Oktobra, 2023

Prijava

Bosna i Hercegovina nastavlja jačanje kapaciteta sigurnosnih agencija u borbi brotiv cyber kriminala

Bosna i Hercegovina nastavlja jačanje kapaciteta sigurnosnih agencija u borbi brotiv cyber kriminala, te unaprjeđenje zakonodavstva u ovoj oblasti u skladu sa standardima Evropske unije. To su ujedno i ciljevi projekta “EU za borbu protiv cyber kriminala“ čiji rezultati i aktivnosti su predstavljeni danas u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Projekat koji finansira EU sa milion eura provode austrijska Agancija za evropske integracije i ekonomski razvoj u saradnji sa Federalnim MUP-om Republike Austrije i MUP-om Republike Hrvatske. Provođenje ovog projekta je počelo u maju 2021. godine i nastavlja se do kraja ove godine. Projekt ima dvije komponente. Prva se odnosi na jačanje operativnih kapaciteta policijskih jedinica za borbu protiv cyber kriminala, a druga se odnosi na izradu smjernica za učinkovitiju borbu protiv cyber kriminala.

Podržana daljnja provedba specijaliziranih radionica, na kojima će austrijski i hrvatski eksperti sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencije za policijsku podršku, MUP-a Republike Srpske, MUP-a FBiH, kantonalnih MUP-ova i Policije Brčko distrikta BiH razmjenjivati najnovija znanja i vještine.

Naglasak je stavljen na jačanje kapaciteta na regionalnom nivou u oba entiteta i Brčko distriktu, sa namjerom osnivanja više specijaliziranih jednica za borbu protiv cyber kriminala. Istaknuta je važnost da eksperti iz Bosne i Hercegovine razvijaju dodatna znanja o organizaciji i načinima rada kroz neposredan uvid u državama članicama.

Održivost rezultata projekta je osigurana treningom budućih trenera, koji će nastaviti treninge u svojim jedinicama. Podržan je daljnji rad na nacrtima sedam smjernica za efikasniji rad službenika koji rade na poslovima borbe protiv cyber kriminala, a u skladu sa Konvencijom o cyber kriminalu i najboljim europskim standardima. Nakon usvajanja, smjernicama će se poboljšati efikasnost u prevenciji, pripremljenost agencija za provođenje zakona te će se poboljšati unutrašnja i međunarodna saradnja u borbi protiv cyber kriminala.

Na otvaranju skupa obratili su se zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nedeljko Jović, ambasadorica Republike Austrije Ulrike Hartmann, ambasador Republike Hrvatske Ivan Sabolić, šef Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Alfredo Strippoli, pomoćnik ministra sigurnosti BiH i rukovoditelj projekta u ime BiH Mladen Mrkaja i rukovoditelj projekta u ime država članica EU Michael Promberger, navodi se u saopćenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: