Oktobar 1, 2022

Prijava

Босна и Херцеговина наставља јачање капацитета сигурносних агенција у борби бротив цyбер криминала

Босна и Херцеговина наставља јачање капацитета сигурносних агенција у борби бротив цyбер криминала, те унапрјеђење законодавства у овој области у складу са стандардима Европске уније. То су уједно и циљеви пројекта “ЕУ за борбу против цyбер криминала“ чији резултати и активности су представљени данас у Сарајеву, саопћено је из Министарства сигурности БиХ.

Пројекат који финансира ЕУ са милион еура проводе аустријска Аганција за европске интеграције и економски развој у сарадњи са Федералним МУП-ом Републике Аустрије и МУП-ом Републике Хрватске. Провођење овог пројекта је почело у мају 2021. године и наставља се до краја ове године. Пројект има двије компоненте. Прва се односи на јачање оперативних капацитета полицијских јединица за борбу против цyбер криминала, а друга се односи на израду смјерница за учинковитију борбу против цyбер криминала.

Подржана даљња проведба специјализираних радионица, на којима ће аустријски и хрватски експерти са представницима Министарства сигурности БиХ, Државне агенције за истраге и заштиту, Граничне полиције БиХ, Агенције за форензичка испитивања и вјештачења, Агенције за полицијску подршку, МУП-а Републике Српске, МУП-а ФБиХ, кантоналних МУП-ова и Полиције Брчко дистрикта БиХ размјењивати најновија знања и вјештине.

Нагласак је стављен на јачање капацитета на регионалном нивоу у оба ентитета и Брчко дистрикту, са намјером оснивања више специјализираних једница за борбу против цyбер криминала. Истакнута је важност да експерти из Босне и Херцеговине развијају додатна знања о организацији и начинима рада кроз непосредан увид у државама чланицама.

Одрживост резултата пројекта је осигурана тренингом будућих тренера, који ће наставити тренинге у својим јединицама. Подржан је даљњи рад на нацртима седам смјерница за ефикаснији рад службеника који раде на пословима борбе против цyбер криминала, а у складу са Конвенцијом о цyбер криминалу и најбољим еуропским стандардима. Након усвајања, смјерницама ће се побољшати ефикасност у превенцији, припремљеност агенција за провођење закона те ће се побољшати унутрашња и међународна сарадња у борби против цyбер криминала.

На отварању скупа обратили су се замјеник министра сигурности Босне и Херцеговине Недељко Јовић, амбасадорица Републике Аустрије Улрике Хартманн, амбасадор Републике Хрватске Иван Саболић, шеф Одјела за владавину права у Уреду специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини Алфредо Стрипполи, помоћник министра сигурности БиХ и руководитељ пројекта у име БиХ Младен Мркаја и руководитељ пројекта у име држава чланица ЕУ Мицхаел Промбергер, наводи се у саопћењу.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Схаре он 
Схаре он 
Схаре он 
Схаре он 

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti