5 Decembra, 2023

Prijava

Biden odobrio isporuku raketnih sistema Ukrajini, navodno neće gađati ciljeve u Rusiji

Američki predsjednik Biden odobrio je novu isporuku raketnih sistema Ukrajini, koji mogu precizno da pogađaju ruske ciljeve dugog dometa, u okviru paketa naoružanja vrijednog 700 miliona dolara i koji će biti predstavljen danas, prenosi Rojters.

SAD će obezbjediti Kijevu artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti koji mogu precizno da pogode ciljeve udaljene čak 80 km , nakon što je Ukrajina dala „uvjeravanja” da neće koristiti rakete za napad unutar teritorije Rusije, saopštili su visoki zvaničnici američke administracije.

U članku „NYT”, Biden je naveo da će se ruska invazija na Ukrajinu okončati diplomatskim putem, ali da SAD moraju da osiguraju ključno naoružanje i municiju kako bi Ukrajini dale poluge moći za pregovaračkim stolom.

„Iz tog razloga sam odlučio da Ukrajincima osiguramo naprednije raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije gađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini”, napisao je Biden.

Paket također uključuje municiju, protivbaterijske radare, određeni broj radara za vazdušno osmatranje, dodatne protivtenkovske projektile „džavelin”, kao i protivoklopno oružje, rekli su zvaničnici.

Naoružavanje Ukrajine raketama dugog dometa izazvalo je zabrinutost na Zapadu da bi se ovi sistemi mogli koristiti za napad na mete unutar teritorije Rusije, što bi moglo dovesti do eskalacije sukoba.

Da SAD neće poslati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dosegnu teritoriju Rusije saopštio je u ponedeljak i američki predsjednik Biden.

„Nećemo u Ukrajinu slati raketne sisteme koji mogu da izvrše udar na Rusiju”, rekao je Biden novinarima nakon što se vratio u Bijelu kuću nakon vikenda u Delaveru, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: