7 Oktobra, 2022

Prijava

Fon der Lajen: Ukrajina mora da dobije rat

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Kijev mora da dobije rat protiv Moskve, da napravi od ruskog napada na Ukrajinu strateški neuspjeh ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu okuplja se više od 2.000 političkih i biznis lidera, kao i brojnih eksperata, a Fon der Lajen je istakla da „moskovski pravilnik kao da dolazi iz drugog vijeka”, prenio je Rojters.

„Rusija tretira milione ljudi, ne kao ljudska bića, već kao bezličnu populaciju koju treba premještati ili kontrolisati kao bafer zonu između vojnih snaga, pokušavajući da tenkovima zgazi aspiracije cele nacije”, smatra predsjednica Evropske komisije.

Ona je naglasila da Ukrajina mora da dobije rat i da se pokaže da je Putinova agresija bila „strateška greška”.

Fon der Lajen je istakla da Rusija koristi hranu kao oružje sa globalnim posljedicama, ponašajući se na isti način kao i u energetskom sektoru, prenosi Tanjug.

„Globalna saradnja je protivotrov za ruske ucjene. U rusko-okupiranoj Ukrajini, vojska Kremlja konfiskuje žitarice i mašineriju, a ruski brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i uljarice”, navela je Fon der Lajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti