25 Aprila, 2024

Prijava

“Dvostruka pljačka”: Cijene u Njemačkoj rastu – gramaža pada

U Njemačkoj potrošačke cijene konstantno rastu, ali čini se da se količina u pakovanjima proizvoda smanjila.

Njemački Bild piše da, osim što brojni proizvodi poskupljuju, smanjuje im se i gramaža.

To znači da kupci sada plate više za manje. “Potrošači su zapravo dvaput opljačkani”, upozoravaju iz njemačkih potrošačkih centara, prenosi Index.

Smanjuju gramažu i koriste jeftinije sastojke

Ekonomista Gunter Šnabl sa Univerziteta u Lajpcigu navodi da proizvođači pokušavaju da sakriju inflaciju pa da zato nude manju gramažu u pakovanjima. Upozorava potrošače da obrate pažnju na gramažu.

“Veliki broj proizvođača koristi jeftinije sastojke, mijenja recepte i smanjuje kvalitet proizvoda. Potrošači će to još teže prepoznati”, rekao je ekonomista Šnabl za Bild. Naveo je i jedan primjer pa rekao da se u čokoladnim proizvodima koristi više mlijeka u prahu nego kakaa.

Bild je napisao nekoliko primjera proizvoda kojima je veća cijena, a gramaža manja. Jedan od njih je Pringls čips koji je prije koštao 2,59 evra i imao 200 grama, a sada košta 2,79 evra za 185 grama. U pakovanju tableta za mašine za pranje sudova Somat klasik sada se nalazi samo 77 tableta dok ih je prije bilo 82.

U hrani za mačke marke Šeba sada je 66 grama hrane umjesto 80, a cijena je ostala ista i iznosi 99 centi. Proizvođač je veću cijenu opravdao “kompletno drugačijim receptom”.

Cijena Mikana topljenog sira bila je 1,99 evra dok sada košta 2,29 evra. Pritom, pakovanje je manje za 10 grama, piše Bild.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: