29 Marta, 2024

Prijava

Ambasador Palestine: Nadamo se da će prestati ubijanje novinara, ali i svih drugih

U ambasadi Palestine u Sarajevu je otvorena knjiga žalosti povodom ubistva palestinske novinarke Shireen Abu Akleh, dugogodišnje reporterke TV Al Jazeere na arapskom jeziku, a koja je ubijena 11. maja ove godine dok je izvještavala o racijama izraelske vojske u gradu Jeninu na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Predstavnici ambasada u BiH, Egipta, Malezije, Crne Gore, javne ličnosti u BiH, ali i građani, upisali su se u knjigu žalosti i time iskazali poštovanje i odali počast ubijenoj novinarki, ali i osudili ubistvo.

Ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoura upisao se u knjizi žalosti i osudio ubistvo novinarke, ali i ubistvo svih nevinih ljudi.

– Nažalost, ovo nije prvo ubistvo novinara, a vjerovatno neće biti ni posljednje. Nadamo se da će prestati ubijanje novinara, ali i svih drugih – kazao je ambasador Namoura u izjavi za medije.

Komentirao je i trenutnu situaciju u Palestini, te kazao da se, u odnosu na prethodni period sigurnosna situacija u pojasu Gaze, u Palestini, konstantno pogoršava.

– Takvo stanje traje od kako je Izrael prestao prihvatati bilo kakvu inicijativu za mir. Vrše se upadi u kućama na Zapadnoj obali, upadaju u prostore džamije Mesdžid-ul-Aksa u Jerusalimu – istakao je ambasador Namoura.

Jerusalem je, podcrtao je, neodvojivi dio Palestine, kao što je i Zapadna obala.

– Možemo kazati da je ovo poraz međunarodne zajednice. Zbog nemogućnosti, ili zato što ne rade dovoljno da osude i kazne zločince – zločini se konstantno nastavljaju – naglasio je ambasador.

Podsjetio je da, iako postoji desetina, pa i stotina rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, situacija u Palestini je i dalje teška.

Potrebno je, po njegovim riječima, natjerati Izrael da prestane da vrši upade, da prestane s ubijanjem palestinaca, da prestane s hapšenjem i ubijanjem žena i djece.

– Neophodno je da države koje daju podršku Izraelu, da jednostavno obustave podršku, finansijsku ili bilo koju drugu. Da nemaju dvostruke aršine i da se ponašaju licemjereno – nekim je državama zabranjeno da rade ono što radi Izrael – naglasio je ambasador palestine u BiH Rezeq Namoura.

Knjiga žalosti bit će otvorena i sutra u prostorijama Palestinske ambasade u BiH u Sarajevu, ali se izrazi saučešća mogu uputiti i na email adresu, telefon ili fax Ambasade.

Palestinci su se 13. maja u Ramallahu oprostili od Abu Akleh. Pokopana je u Jerusalemu, na protestantskom groblju Mount Zion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: