1 Oktobra, 2022

Prijava

Fon der Lajen: Rusija je najdirektnija prijetnja svjetskom poretku

Rusija predstavlja „najdirektniju prijetnju” za međunarodni svetski poredak zbog napada Moskve na Ukrajinu, rekla je danas u Tokiju predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Rusija je danas najdirektnija prijetnja za svetski poredak sa svojim varvarskim ratom protiv Ukrajine i zabrinjavajućim paktom sa Kinom”, rekla je Fon der Lajen posle sastanka sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom, kojem je prisustvovao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Dvoje evropskih zvaničnika danas borave u Tokiju na godišnjim razgovorima Japan-EU koji se ovaj put odvijaju u jeku rusko-ukrajinskog konflikta i porasta zabrinutosti u Aziji zbog vojnih ambicija Kine, prenosi Beta-AFP.

„Ruska invazija Ukrajine se ne tiče samo Evrope već ona narušava srce međunarodnog poretka, uključujući Aziju. To ne treba tolerisati”, rekao je japanski premijer Kišida čija vlada se pridružila sankcijama Zapada protiv Moskve, konkretno finansijskim i energetskim.

Sve veće vojno prisustvo Pekinga u Aziji također je bilo na dnevnom redu. Evropska unija nastoji da ima jaču ulogu naspram Pekinga.

„Naša saradnja u Ukrajini neophodna je u Evropi ali je također važna u regionu Indo-Pacifika i želimo također da produbimo konsultacije o Kini koja sve više jača. Mislimo da Kina treba da se potvrdi u odbrani multilateralnog sistema od koga je imala koristi u razvoju svoje zemlje”, rekao je Mišel.

Fon der Lajen je rekla da EU i Japan jačaju svoju saradnju posebno pokretanjem digitalnog partnerstva i u oblasti trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti