Oktobar 7, 2022

Prijava

Брисел се повукао пред Орбаном

Европска комисија у овом тренутку није у стању да обезбједи сагласност чланица ЕУ за првобитни приједлог нафтних санкција против Русије. С том процјеном, светске нафтне берзе наставиле су јучер, други дан заредом, да обарају цијену барела („брент” је коштао око 104,82 америчка долара, а лака тексаска нафта око 102,13 долара) из увјерења да се глобалне несташице нафте и ланчане посљедице можда још и могу избјећи.

„ЕУ се мучи да добије подршку чланица за предложену забрану увоза нафте, јер земље које се у великој мјери ослањају на Русију очекују продужено постепено укидање”, истакли су јучер из аустралијске АНЗ банке пред отварање азијских берзи.

Одлучно противљење потпуном нафтном ембаргу Мађарске, али и Словачке, Чешке, Бугарске и Хрватске с једне стране, и френетично лобирање Грчке, Кипра и Малте због интереса домаћих танкерских мегапревозника, утицали су на то да Урсула фон дер Лајен у понедељак увече најави „наставак преговора” за ову седмицу. Таква одлука предсједнице Европске комисије (ЕК) услиједила је након претходно ненајављене радне вечере с мађарским премијером Виктором Орбаном у понедељак у Будимпешти.

Актери и посматрачи деведесетоминутног неформалног састанка Урсуле фон дер Лајен, Виктора Орбана и мађарског шефа дипломатије Петера Сијарта, опречно су процијенили исход скупа у резиденцији премијера у Кастел дистрикту у Будимпешти.

„Дискусија с премијером Виктором Орбаном била је корисна због разјашњења у вези са санкцијама и енергетском безбједношћу. Напредовали смо, али неопходан је даљи рад. Уприличићемо видео-конференцију с регионалним играчима како бисмо ојачали регионалну сарадњу око нафтне инфраструктуре”, објавила је Фон дер Лајенова након вечере у мађарској пријестоници.

Званична Будимпешта остала је досљедна у свом претходно истакнутом одбијању да прихвати приједлог нафтних санкција које је предсједница ЕК изложила прошле седмице у Европском парламенту.

„Бриселски приједлог шесте рунде санкција изазвао би, у случају да буде изгласан, огромне проблеме за Мађарску зато што је енергетско снабдијевање Мађарске сада обезбјеђено. Усвајање тих санкција компромитовало би нашу енергетску безбједност, јер би постало немогуће да набавимо довољно нафте. Докле год ЕК не понуди решење за ове проблеме, Мађарска не може да подржи ову серију санкција”, упозорио је Сијарто након радне вечере. Мађарска иначе сматра да би јој за нафтни план Брисела биле неопходне огромне инвестиције и рок од најмање пет година.

Надгорњавање Брисела с појединим чланицама ЕУ, које су изразиле неслагање са замишљу да се унија до краја године потпуно одрекне руске нафте, наставља се и ове седмице. Европски шеф дипломатије Ђузеп Борељ најавио је да ће, уколико ни најављени јучерашњи састанак амбасадора чланица ЕУ у Бриселу не доведе до изгласавања нафтних санкција, заказати ове седмице сједницу министара иностраних послова ЕУ.

Брисел је, према незваничним најавама, спреман да Мађарској и Словачкој понуди рок за одбијање од руске нафте до краја 2024, а Чешкој до средине те године. Апели Бугарске и Хрватске да и оне на одређени начин буду изузете од приједлога о „рампи” руској нафти и дериватима до краја ове године, не спомињу се гласно у бриселским кулоарима.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Схаре он 
Схаре он 
Схаре он 
Схаре он 

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti