28 Septembra, 2022

Prijava

Traži se posrednik između Rusije i Ukrajine: Svi žele tetu Angelu!

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik smatra da bi bivša njemačka kancelarka Angela Merkel mogla da posreduje u sukobu Rusije i Ukrajine.

„ Nažalost Merkel je očigledno odlučila da se ne mješa u dnevnu politku. Ako bi osjetila potrebu da može da nam pomogne, da završimo ovaj đavoljski rat, dobrodošla je, posebno zato što je njegovala decenijama odnos povjerenja sa Vladimirom Putinom”, objasnio je Meljnik. On je, na pitanje da li postoji šansa da se dođe do rešenja putem pregovora, kazao da se svaki rat okončava za pregovaračkim stolom i da ruska agresija nije izuzetak.

„U ovom trenutku su šanse za tako nešto veoma male. Putin nije do sada želio da razgovara sa predsjednikom Ukrajine. Svi napori za posredovanjem, i uz njemačko posredovanje, su bili neuspješni. To za nas znači da će Putin biti otvoren za pregovore samo ako mu na ratnom polju budemo pokazali granice”, podvukao je on.

Melnik, koji je poznat po kritici njemačke vlade, rekao je da je ohrabren odlukom o isporuci teškog naroužanja. Dodao je, međutim, da je tužan zbog realizacije.

Podsjetio je da je Ukrajina zahtjeve za isporuku oklopnih vozila „leopard” i „marder” podnijela prije tri nedelje, a da još uvijek čeka na zeleno svjetlo njemačke vlade.

„ Ne želimo samo stare sisteme naoružanja. Ovaj rat se može dobiti samo ako budemo dobili i moderno njemačko naoružanje, i to bez odlaganja”, poručio je on.

S tim u vezi je zamolio kancelara Olafa Šolca da održi krizni sastanak sa predstavnicima njemačke namenske industrije, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti