19 Aprila, 2024

Prijava

Sve ukazuje na intenziviranje miješanja Amerike u rat u Ukrajini

Zakon koji je Biden  potpisao da bi lakše slao oružje Kijevu nastao je po uzoru na zakon kojim su SAD tokom Drugog svjetskog rata vojno pomagale zemljama u borbi protiv nacizma

Predsjednik Biden je ubrzao i olakšao slanje vojne pomoći Kijevu po uzoru na zakon kojim je Vašington slao oružje zemljama koje su se borile protiv nacizma, što se tumači kao dokaz sve dubljeg i otvorenijeg američkog uvlačenja u rat u Ukrajini.

Šef Bele kuće prekjučer je potpisao zakon kojim se ubrzava i olakšava slanje oružja u Ukrajinu, prenosi PBS. Zakon o zajmu za odbranu ukrajinske demokratije sličan je Zakonu o zajmu iz 1941. kojim je tadašnji predsjednik Frenklin Ruzvelt, prije nego što su SAD ušle u rat, omogućio slanje vojne pomoći prvo Velikoj Britaniji, a zatim i drugim zemljama u ratu protiv Njemačke, uključujući i Sovjetski Savez.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je američkom lideru na zakonu koji će ukloniti brojne procedure i prepreke za slanje oružja Kijevu. Biden je potpisao ovaj pravni akt na dan kad je Rusija obilježava Dan pobede, 77. godišnjicu trijumfa nad nacizmom. Za razliku od Drugog svetskog rata, kad je i Moskva primala američku vojnu pomoć, Rusija se danas nalazi „s one strane” tog zakona.

Izvorni pravni akt značio je postepeni američki ulazak u Drugi svetski rat, dok nova verzija znači još dublje uvlačenje u rat u Ukrajini, i pored toga što vašingtonska administracija insistira da nije direktno uključena u taj sukob, ocjenjuje „NYT”.

Zakon koji je potpisao Biden dobio je dvostranačku podršku na Kapitolu. Kongres se ove sedmice sprema da Kijevu odobri još jedan paket vojne i druge pomoći, vrijedan oko 40 milijardi dolara. Od početka rata više najmoćnijih američkih zvaničnika posjetilo je Ukrajinu, a proteklog vikenda tamo se obrela i prva dama Jill Biden. Vašington je opskrbio Kijev obavještajnim podacima, uz pomoć kojih je ukrajinska vojska ubila nekolicinu ruskih generala i prošlog mjeseca u Crnom moru potopila ruski ratni brod „Moskva”. Sve ovo svjedoči o tome da je Amerika duboko zagazila u ukrajinski konflikt, iako administracija u Vašingtonu tvrdi da nema govora o sukobu između Istoka i Zapada, već samo o zapadnoj pomoći Ukrajini da se brani.

Američki lider je više puta istakao da ne želi da se konflikt pretvori u takmičenje između SAD i Rusije, a upozorio je i na to da bi direktan sukob između Vašingtona i Moskve u Ukrajini doveo do trećeg svetskog rata. Iz tih razloga u Zapadnom krilu odbacuju mogućnost da pošalju vojsku u Ukrajinu.

Mediji pišu da je Bidenu i dalje stalo da rat u Ukrajini ne eskalira u širi sukob i da je predsjednik ljut što se u javnosti toliko priča o tome da su ruski generali ubijeni, a „Moskva” potopljena samo zahvaljujući američkim obavještajnim podacima. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je prošlog mjeseca da Kremlj na rat u Ukrajini gleda kao na rat putem posrednika između Zapada i Moskve, jer NATO naoružava i obučava ukrajinsku vojsku. Lavrov je tada upozorio na opasnost od nuklearnog i trećeg svetskog rata, a vašingtonska vlada je odbacila navode o ratu putem posrednika, tvrdeći da Amerika nije uključena u rat, već da samo pomaže nepravedno napadnutoj zemlji da se sama brani.

Aveniji Pensilvanija je sve teže da balansira između retorike koja kaže da Amerika nije uključena u rat i postupaka kao što je prošlomesečna odluka da se Kijevu šalje daleko ubojitije naoružanje nego što je bilo na početku ruske invazije. Šef Pentagona Lojd Ostin već je skrenuo s verbalnog kursa Zapadnog krila kad je prošlog mjeseca, tokom posjete Ukrajini, istakao da je američki cilj da „oslabi Rusiju”. To je bilo prvo odstupanje od saopštenja Bijele kuće po kojima SAD samo žele da pomognu Ukrajini da se odbrani od agresora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: