28 Septembra, 2022

Prijava

Austrijanci protiv članstva u NATO

Austrijanci se jasno protive mogućem članstvu Austrije u NATO, pokazuje istraživanje javnog mnjenja povodom predstojećeg Dana Evrope. Dok se raspoloženje usljed sukoba u Ukrajini u neutralnim zemljama poput Švedske i Finske promijenilo u korist NATO, u Austriji se građani i dalje izjašnjavanju protiv bilo kakvog vojnog svrstavanja.

Za pristupanje NATO-u je svega 14 posto Austrijanaca, a 75 procenata to jasno odbija, proizilazi iz istraživanja Instituta za demoskopiju i analizu podataka (IFDD). Također, Austrijanci su većinski skeptični prema pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji – protiv toga se izjasnilo 46 posto građana, a učlanjenje Kijeva podržalo bi 38 posto ispitanika.

Na pitanje da li neutralnost i danas još štiti Austriju, 52 posto Austrijanaca je odgovorilo potvrdno. Istovremeno, 83 posto Austrijanaca želi veće usaglašavanje među članicama Unije u sigurnosnoj i odbrambenoj politici.

„Taj stav je podstaknut ratom u Ukrajini”, objasnio je direktor IFDD Kristof Hazelmajer. Međutim, Austrijanci ne žele da vide svoju zemlju u mogućem evropskom odbrambenom savezu. Samo 37 posto građana bi pozdravilo članstvo Austrije u takvom savezu. Istovremeno, Austrijanci najveća očekivanja od EU imaju u oblasti mira, stabilnosti i sigurnosti.

Tako, 44 posto Austrijanaca kaže da je zadovoljno EU, a 24 odsto potpuno nezadovoljno. I pored toga, 50 posto je mišljenja da bi Austrija bila u lošijem položaju da nije EU. Polovina građana nezadovoljna je principom glasanja u EU i ukinula bi pravo veta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti