19 Aprila, 2024

Prijava

Godišnja stopa inflacije u Turskoj skočila na 70 posto u aprilu

Godišnja stopa inflacije u Turskoj skočila je na gotovo 70 posto u aprilu, a nagli rast cijena mnogim domaćinstvima čini nedostupnim i osnovne potrepštine zbog pada kupovne moći.

Maloprodajne cijene su u aprilu porasle 69,97 posto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, što je najveće takvo povećanje u Turskoj od 2002. godine, saopštio je danas Turski statistički institut.

U martu je godišnja stopa inflacije u Turskoj iznosila 61,14 posto.

U SAD je godišnja stopa inflacije iznosila 6,6 posto prošlog mjeseca, a u 19 zemalja eurozone 7,5 posto. Neke centralne banke podižu kamatne stope radi obuzdavanja inflacije.

U Turskoj, međutim, kritičari za skok cijena okrivljuju ekonomsku politiku predsjednika države Redžepa Tajipa Erdogana, koja favorizuje snižavanje kamatnih stopa radi podsticanja rasta i izvoza, javlja Beta.

Turski lider se protivi visokim troškovima zaduživanja, tvrdeći da oni izazivaju inflaciju, suprotno konvencionalnom ekonomskom mišljenju.

Centralna banka Turske je od septembra 2021. do januara smanjila referentnu kamatnu stopu sa 19 na 14 posto, usprkos visokoj inflaciji.

Turska lira je prošle godine izgubila 44 posto vrijednosti u odnosu na američki dolar.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je dovela do skoka cijena gasa, nafte i žitarica, pogoršala je situaciju u Turskoj, zavisnoj od uvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: