28 Marta, 2024

Prijava

Twitter prodat Ilonu Masku

Biznismen je kupio kompaniju za 44 milijarde dolara.

Ovaj potez čini Maska odgovornim za kompaniju sa 217 miliona korisnika kao i za uticajnu ulogu u oblikovanju političke i medijske agende sa obje strane Atlantika. Činilo se da je Twitterovo prvobitno oklijevanje da prihvati transakciju izbledjelo nakon što je Mask potvrdio finansijski paket.

Mask je napomenuo da će Twitter biti revidiran pod njegovim vođstvom, uključujući promjene u moderiranju sadržaja, opisujući sebe kao “apsolutistu slobode govora”.

Ovaj dogovor dolazi nakon dramatičnih nekoliko sedmica spekulacija o budućnosti Twittera. Mask je 14. aprila objavio ponudu od 43 milijarde dolara, što je navelo odbor Twittera da naznači svoje nezadovoljstvo njegovim nastojanjima, navodi Gardijan.

Međutim, očigledno je protivljenje Twitterovog odbora nestalo nakon što je Mask pripremio paket finansiranja od 46,5 milijardi dolara, uključujući 21 milijardu dolara sopstvenog novca. Prema izvještajima, i akcionari i odbor Twittera počeli su ozbiljno da shvataju ponudu.

Ne očekuje se da će ovaj sporazum biti suočen sa ozbiljnom kontrolom američkih organa za zaštitu konkurencije, jer Maskovi glavni poslovni interesi – kompanija za električne automobile, kompanija za proizvodnju raketa Space X i kompanija za izgradnju tunela Boring Company – nisu konkurencija Twitteru.

Međutim, dogovor će vjerovatno privući komentare političara i drugih tijela s obzirom na uticaj Twittera kao izvora informacija i Maskov stav o slobodi govora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: