28 Marta, 2024

Prijava

Švedska bi mogla ući u NATO: SAAB bi mogao žestoko profitirati

Dođe li do švedskog članstva u NATO, SAAB-u bi se mogla otvoriti i brojna nova tržišta, iako bi izgubio rusko.

Švedska kompanija SAAB, jedna od najvažnijih u odbrambenoj industriji koja, između ostalog, proizvodi i višenamjenske borbene avione “gripen”, mogla bi ozbiljno da profitira od odluka evropskih vlada da povećaju izdvajanja za obranu.

Kako javlja “Fajnenšel tajms”, dođe li do švedskog članstva u NATO, toj bi se kompaniji mogla otvoriti i brojna nova tržišta, iako bi izgubila rusko tržište. Jedan od direktora kompanije Mikael Johanson vjeruje kako je pridruživanje vojnom paktu isključivo politička odluka, ali da to neće imati negativnih uticaja na kompaniju, prenosi Jutarnji list.

“Mi smo već na NATO tržištu sa svojim sistemima, no u neke oblasti nismo uključeni rekao je aludirajući na napredne sisteme projektila, sofisticirane senzore te informatička rješenja za upravljanje sistemima. Stoga, vjeruje da bi NATO donio mogućnost napredovanja u tom sektoru.

Susjedna Finska u idućim sedmicama bi trebalo da odluči hoće li podnijeti zahjtev za pristup u NATO, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a evropske zemlje preispituju svoje bezbjednosne politike.

Švedska također razmatra tu mogućnost. Tamošnja vlada je zatražila da se ubrza donošenje izvještaja o stanju bezbjednosti zemlje koji bi trebalo da bude gotov do sredine maja.

Većina analitičara smatra kako bi Švedska mogla da sledi Finsku u svojoj odluci iako će pritom imati mnogo više problema nego susjedi. Naime, vladajuća Socijaldemokratska partija godinama se čvrsto drži svog odbojnog stava prema Sjevernoatlantskoj alijansi.

Odluka bi mogla biti donesena prije NATO-ovog samita u Madridu ovog jula.

SAAB, firma koja je u stopostotnom vlasništvu porodice Valenberg, proizvodi avione “gripen” ali i brojne druge vojne sisteme, a cijena akcija im je znatno skočila otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: