29 Marta, 2024

Prijava

Tajno putovanje – javna pomoć od 700 miliona dolara

Pod velom tajne održana najviša državna posjeta američkih diplomata Ukrajini od početka sukoba

SAD su potvrdile da su državni sekretar Antoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin sastali sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenksim. Na sastanku u Kijevu, SAD su ponovile svoju podršku Ukrajini i obećale više od 700 miliona dolara (589 miliona funti) vojnog finansiranja za pomoć njihovim ratnim naporima, kažu zvaničnici.

Otprilike polovina novca ići će Ukrajini, dok će ostatak biti podjeljen među članice NATO-a i druge regionalne saveznike.

Pored toga, SAD će Kijevu prodati 165 miliona dolara municije.

Saopštenje je objavljeno nakon putovanja koje je bilo obavijeno velom tajne zbog sigurnosnih razloga.

To je bila najviša posjeta američkih diplomata Ukrajini od početka vojne operacije.

Pored predsjednika Zelenskog, Blinken i Ostin su se sastali i sa ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, ministrom odbrane Aleksijem Reznikovim i ministrom unutrašnjih poslova Denisom Monastirskim, prenio je CNN citirajući visokog državnog zvaničnika.

Tokom posjete američki zvaničnici su imenovali i novog ambasadora SAD u Ukrajini. Diplomata veteran Bridžit Brink, koja je trenutno ambasador u Slovačkoj, popuniti će mjesto koje je ostalo upražnjeno od početka 2020. godine pod administracijom Donalda Trampa. Američki mediji javili su da će je predsjednik Džo Bajden predložiti kasnije u ponedeljak.

SAD su također saopštile da razmatraju bezbjednosne uslove u glavnom gradu Kijevu i da će ponovo otvoriti tamošnju ambasadu čim situacija bude dozvolila, u novom diplomatskom napadu u Ukrajini od ruske invazije prije skoro dva mjeseca. Ambasada ostaje zatvorena sa privremenom kancelarijom koja je premještena u susjednu Poljsku. Osoblje ambasade početi će da ide na jednodnevne izlete u grad Lavov na zapadu Ukrajine u narednim danima, navode američki mediji.

Izgleda da su Amerikanci htjeli da zadrže u tajnosti dolazak dvojice svojih najviših zvaničnika dok se ne završi. Nijedan novinar nije pozvan, a putovanje nije čak ni potvrđeno sve dok se par nije bezbjedno vratio u susednu Poljsku. Na njihovu nesreću, ukrajinski predsjednik je imao druge ideje – pričati o posjeti puna 24 sata u prostoriji punoj novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: