7 Oktobra, 2022

Prijava

Borrell: EU nema jedinstven stav prema embargu na uvoz ruske nafte i gasa

Nedovoljna je podrška država članica Evropske unije za lančani embargo ili kaznene tarife za uvoz ruske nafte i gasa, navode u ponedjeljak njemačke novine Die Welt riječi šefa evropske diplomatije Josepa Borrella.

Trenutno, mi u EU nemamo jedinstvenu poziciju po tom pitanju – izjavio je Borrell za novine.

Izvoz nafte glavni je ruski izvor strane valute, i mnogi u EU pozvali su na prekid plaćanja za naftu koja praktično finansira rat u Ukrajini, koji Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Neke članice EU insistiraju na šestom paketu sankcija protiv Rusije, i Bruxelles priprema punu procjenu efekata zabrane uvoza nafte u okviru eventualnih novih mjera.

Rusija je najveći evropski snabdijevač naftom, učestvujući u evropskom uvozu tog energenta s nešto više od četvrtine, sudeći prema podacima statističkog zavoda bloka Eurostata.

Borrell je kazao da će se o toj temi raspravljati na narednom samitu EU koji bi se trebao održati krajem narednog mjeseca i da ne očekuje nikakvu odluku po tom pitanju prije toga.

– Konačni prijedlog embarga na uvoz nafte i gasa još nije za stolom kazao je šef evropske diplomatije za njemačke novine, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti