23 Aprila, 2024

Prijava

BeReal je alternativa Instagramu, ali imate samo dva minuta za objavu

Francuska alternativa Instagramu od korisnika traži iskrene i jednostavne objave i nalazi načine kako da ih proizvede.

Francuska alternativa Instagramu od korisnika traži iskrene i jednostavne objave i nalazi načine kako da ih proizvede.

Francuska mreža BeReal privlači sve više studenata u SAD-u. BeReal je osmišljen kao platforma za “iskrenost”, koja korisniku svaki dan pruža priliku za objavu koju može poslati prijateljima, ali u roku od 120 sekundi, a objava se sastoji od dvije fotografije snimljene prednjom i poleđinskom kamerom telefona.

BeReal je za ovaj koncept dobio nekoliko miliona dolara od poznatih investitora, kao što je Andresen Horovic, a poznatog imena u Silicijumskoj dolini koji je u posljednjih par godina investirao u projekte kao što su Clubhouse, OpenSea i Substack.

Studentima se, piše Wired, BeReal najviše sviđa zbog “manjka vremena za pronalaženje savršene poze ili pozadine, što znači da je sadržaj šarmantno monoton i neobično autentičan i kreativan”. Kompanija je na povećani interes reagovala pozivima na zabave za koje je ulaz besplatan svima koji aktivno koriste BeReal.

Drugi korisnici, poput Džulsa Kurelakosa, studenta na univerzitetu Djuk, ističu da BeReal izgleda manje performativan nego druge društvene mreže, što studente ne sprječava da objave pomno planirani sadržaj. Drugim riječima, premda potraga za autentičnošću na društvenim mrežama ne zvuči kao nešto što će uroditi plodom, aplikacija i dalje nalaže da to želi da ponudi, što je zapravo njen glavni adut.

Kako koristiti BeReal?

Ako želite da koristite BeReal, prvo će vam biti potreban nalog koji ćete otvoriti u aplikaciji za Android ili iPhone. Nakon što ste skinuli program, on će vas pitati za pristup kontaktima kako bi vas spojio s prijateljima koji već koriste uslugu (ako želite, naravno, možete to odbiti). Osim ako se ne krećete u vrlo specifičnim krugovima, velike su šanse da nijedan vaš prijatelj ne koristi BeReal. Za kraj, BeReal će od vas tražiti ime, rođendan i telefonski broj pošto je slanje podsjetnika za objavu vrlo važan dio iskustva.

BeReal također nove korisnike podstiče da odmah snime prvu fotografiju. Vaše svakodnevne objave cijena su gledanja tuđih fotografija na feedu za otkrivanje (discovery). Niste baš raspoloženi za objave? Pa, možda će vam onda bolje pogodovati druga aplikacija jer BeReal traži aktivno sudjelovanje. Korisnici također mogu i da objavljuju fotografije koje su snimili u dozvoljenom rasponu vremena, ali potrebno je voditi računa o tome da će takve objave dobiti oznaku da nisu odmah objavljene.

Da biste napravili objavu, morati ćete aplikaciji da date pristup vašim kamerama. Nakon što prebacite kameru na obje strane i provjerite osvjetljenje dodavanjem opcije blica, pritisnite krug u sredini donjeg dijela ekrana kako biste snimili vaše fotografije. Vaše iskustvo će pratiti tajmer od dva minuta, koji će dozvoliti nekoliko snimanja iste objave – sve dok je to kreirano u roku.

Nakon toga možete da izaberete ko može da vidi vaše fotografije, bilo to na globalnom feedu, bilo samo među prijateljima. Vaša geolokacija će također biti uključena u objave osim ako je ne isključite. Na kraju, kada sve odradite, moći ćete da napišete tekst ispod slike.

Objave se mogu brisati – uz ograničenje jedne po danu.

Vaši prijatelji će moći da komentirišu i ostavljaju RealMoji-je na BeReal objavama, dok će istu stvar moći da čine i stranci ako ste objavu okačili globalno. Za razliku od TikToka i Instagrama, sadržaj feeda se briše svaki dan i zamjenjuje se novom kolekcijom objava.

Korisnici imaju mogućnost skladištenja starih objava u memoarima, uz uslov da nakon toga neće moći ponovo da ih objave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: