28 Marta, 2024

Prijava

Litar ulja i do 5 eura – jedna prodavnica se odlučila na neobičan potez: “Savjest mi ne dopušta”

Od početka rata u Ukrajini cijene hrane u Njemačkoj su se drastično povećale. To se naročito primeti kod prodaje ulja u njemačkim supermarketima.

U nekim prodavnicama cijena jednog litra ulja doseže i do pet eura. Podružnica trgovačkog lanca Edeka u Trendelburgu više ne želi da prodaje ulje u svojoj prodavnici s takvim cijenama, prenosi Feniks magazin.

Upravnica prodavnice Anja Miler kaže da postoji i alternativa jer se u frižideru nalaze razne masnoće za pečenje pa se neko vreme bez ulja može.

U prodavnici Edeke u Trendelburgu su već stavili natpis na kojem piše kako ne prodaju ulje.

“Nismo očekivali da će se situacija razviti u smjeru u kojem se razvila. Na policu s uljem smo postavili natpis sa objašnjenjem zašto više ne prodajemo ulje. Nećemo prodavati suncokretovo ulje za 4,99 eura po litru. Ograđujemo se od ovih cijena. Postoje granice”, rekla je Anja Miler za njemački RTL.

Ona kaže da kupci razumiju potez trgovine i smatraju ga opravdanim.

“Ulje je apsolutna namirnica i ne smije se prodavati u slobodnoj prodaji po tako previsokim cijenama. Postoje čak i ljudi koji prodaju ulje na eBayu. Ja samo želim ovdje da obavljam svoj svakodnevni posao bez crnog tržišta. Moja savjest ne dopušta da prodajemo ulje po tako visokim cijenama”, rekla je Milerova.

Uz to, postoji još jedan razlog za bojkot visokih cijena ulja. Anja Miler, kaže, cijeni kupce u svojoj trgovini, većina njih je vrlo pristojna i puna razumijevanja, ali uvijek ima i onih nezadovoljnih.

“Kada biste znali šta moji zaposleni moraju da slušaju na kasi. Neki kupci optužuju zaposlene da se obogaćuju od iznuđivačkih cijena ili da sami uživaju u jeftinom ulju. To je potpuno nepravedno i neopravdano”, rekla je Milerova.

Trenutna situacija s uljem i brašnom podsjeća na nedostatak toaletnog papira u vreme lockdowna. Prema riječima Anje Miler, te situacije uopšte nisu uporedive. Ulje je već postalo deficitarno prije nego što se uopšte spomenulo u medijima, prenosi Feniks magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: