20 Aprila, 2024

Prijava

Ukrajini poslali avione – niko neće da prizna ko je

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo osposobilo je još oko 20 borbenih aviona zahvaljujući prilivu rezervnih dijelova, izjavio je visoki član američke odbrane.

Iako oficir nije želio da precizira koja je država isporučila dijlove za avione, rekao je da su SAD i druge zemlje radile na tome da nabave dijlove potrebne ukrajinskoj avijaciji.

Priliv rezervnih dijlova omogućio je Ukrajini da proširi flotu operativnih vojnih aviona, usprkos kontinuiranim ruskim napadima.

Sada imaju više aviona nego prije tri sedmice, rekao je on.

Dan ranije, portprarol Pentagona Džon Kirbi rekao je da je Ukrajina dobila dodatne borbene avione, prenosi CNN.

Ali, u srijedu je visoki obrambeni oficir to demantovao, rekavši da Ukrajina nije dobila više aviona, nego je zapravo dobila dijelove kako bi više svojih postojećih aviona učinila funkcionalnim.

Ipak, on je nagovijestio da barem jedna zemlja razmišlja o tome da Ukrajini pošalje još letjelica. Nije poznato koja je država ponudila tu vrstu pomoći.

Za sada ništa od Mig-ova 29

SAD se obvezao da pošalje Ukrajini 16 helikoptera Mi-17, ali i odbio učestvuje u prenosu Mig-ova 29 iz druge zemlje u Ukrajinu preko Sjedinjenih Država. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je više puta tražio borbene avione Mig-29 iz sovjetske ere, kojima ukrajinski piloti već znaju da upravljaju. Nijedna od istočnoevropskih zemalja na to još nije pristala.

U srijedu je na službenom Twitteru ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva objavljeno: “Ukrajina nije dobila nove avione od partnera! Uz pomoć Vlade SAD-a, KpsZSU je dobio rezervne dijelove i komponente za obnovu i popravak flote aviona u Oružanim snagama, što će omogućiti stavljanje u upotrebu više opreme.”

Početkom marta, odbrambeni oficir rekao je da Ukrajina ima 56 borbenih aviona, od čega je oko 80 posto lovaca s fiksnim krilima. Ali, Ukrajinci nisu često koristili svoje avione, šaljući ih na svega pet do deset misija dnevno, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: