28 Septembra, 2022

Prijava

G 7: Za Ukrajinu osigurano 24 milijarde dolara u 2022.

Ministri finansija grupe sedam ekonomskih sila (G7) saopštili su da su zajedno sa međunarodnom zajednicom osigurali i obećali dodatnu podršku Ukrajini koja prelazi 24 milijarde dolara za 2022. godinu, uz napomenu da su spremni da učine i više, koliko god je to potrebno, prenosi Rojters.

U saopštenju, ministri su poručili da žale zbog učešća Rusije na međunarodnim forumima, uključujući G20, Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku, tokom ove sedmice.

„Međunarodne organizacije i multilateralni forumi više ne bi trebalo da sprovode svoje aktivnosti sa Rusijom na uobičajeni način”, naglasili su ministri G7, prenio je Tanjug.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen i predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izrazile su nezadovoljstvo prisustvom i učešćem visokog ruskog zvaničnika na jučerašnjem sastanku G20 u Vašingtonu, a Sjedinjene Države su podnijele zahtjev da se Rusija isključi iz Grupe 20 velikih svjetskih ekonomija.

Kanadska ministarka finansija Kristija Frilend saopštila je jučer da je napustila plenarni sastanak grupe G20 u Vašingtonu u znak protesta zbog učešća Rusije na tom skupu, a francuski ministar finansija Bruno Le Mer pozvao je Rusiju da ne prisustvuje sastancima grupe zemalja G20.

Još nekoliko ministara finansija i guvernera centralnih banaka je također napustilo prostoriju ili isključilo svoje kamere tokom video-skupa.

Incident se desio na proljetnom sastanku MMF-a i Svjetske banke na kojem su se ministri finansija i šefovi centralnih banaka sastali kako bi razgovarali o najhitnijim svjetskim pitanjima, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti