20 Aprila, 2024

Prijava

Sud odobrio izručenje Julian Assangea, čeka se potvrda ministra

Britanski sud danas je formalno odobrio izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama zbog otpužbi za špijuniranje, a konačnu odluku o tome donijeti će ministrica unutrašnjih poslova. Ministrici Priti Patel sada ostaje da potpiše nalog za ekstradiciju, nakon čega Asanž može da pokuša da ospori odluku sudskim putem. Sudija je danas prenio nadležnost u slučaju Asanža ministrici unutrašnjih poslova koja će odlučiti da li treba da bude izručen Sjedinjenim Državama zbog objavljivanja povjerljivih američkih dokumenata.

Taj proceduralni korak u dugotrajnoj pravnoj borbi visokog profila najavljen je na saslušanju u centru Londona nakon martovske odluke da se Asanžu, rođenom u Australiji, uskrati dozvola da uloži žalbu na izručenje, prenosi Tanjug.

Sudska revizija, inače, uključuje sudiju koji ispituje legitimnost odluke javnog organa. Asanž je u zatvoru u jugoistočnom Londonu od 2019. godine, a prije toga sedam godina je bio u ambasadi Ekvadora u britanskoj prijestonici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: