29 Marta, 2024

Prijava

Program Marin le Pen – naslijeđe je njenog oca Žan-Marija le Pena

Program liderke francuske ekstremne desnice Marin le Pen, koja je ušla u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, pokazuje neke preokrete ali prije svega predstavlja kontinuitet programa nasljeđenog od njenog oca Žan-Marija le Pena koji je osnivač njene stranke Nacionalno okupljanje, nekada poznate kao Nacionalni front, ocijenio je danas pariski list „Mond”.

Le Penova, nasljednica očeve stranke, koja je željela da izgladi i ublaži sliku stranke, tvrdi od svoje prve predsjedničke kampanje 2012. godine da predstavlja novu „patriotsku” političku opoziciju u odnosu na sada „globalističku” politiku sadašnjeg predsjednika, centriste Emanuela Makrona.

Međutim, „Mond” se zapitao da li je nekada Nacionalni front oca Le Pena, koji je 2018. postao Nacionalno okupljanje kćerke Le Pen zaista doživio suštinske promjene.

Pariski list je usporedio teme političkog programa oca i kćerke i ocijenio da suštinski nema promjena, jer u 23 od 40 analiziranih tema dva programa postoji potpuna ili gotovo potpuna identičnost.

Kontinuitet je utvrđen u pitanjima imigracije, bezbjednosti i institucija.

„Imigracija je jedan od najočiglednijih primjera kontinuiteta. Glavne mjere koje je zagovarala Marin le Pen iste su kao one koje je branio Žan-Mari le Pen u svoje vreme, a to su ukidanje državne medicinske pomoći ili prava tla za strance rođene u Francuskoj kojima bi tako bilo uskraćeno državljanstvo”, naveo je „Mond”.

Ista ova zapažanja su uočena u pitanjima bezbjednosti i pravosuđa, sa ponavljajući prijedlozima kao što je pretpostavka samoodbrane koja bi bila dodjeljena policiji, a na međunarodnu planu postoji ista bliskost sa Rusijom, prenosi Beta.

Institucionalne reforme koje predlaže Marin le Pen iste su kao očeve, jer se zalaže za povratak predsjedničkog sedmogodišnjeg mandata. Prijedlog o referendumu građanske inicijative također je bio dio programa oca Le Pena koji je to zvao „narodni referendum”.

Upotreba referenduma je centralna u diskursu francuske ekstremne desnice, prije svega zato što privlači glasače koji su razočarani trenutnim funkcionisanjem institucija.

Međutim, Marin le Pen izbjegava druge očeve kontroverzne teme, kao što je ponovo uvođenje smrtne kazne. Ipak, ona nije tu temu skroz izbrisala iz programa jer 2012. godine spomenula da bi o tome možda trebalo da se pitaju Francuzi na referendumu.

Tokom ove predsjedničke kampanje, Le Penova nastoji da iznese neke nove mjere koje se razlikuju od istorijske linije Nacionalnog fronta. Među tim mjerama su smanjenje cijene gasa i struje i socijalne zaštita. Također je predložila smanjenje broja poslanika i senatora u parlamentu.

Le Pen se sada fokusirala na pokušaj da ubjedi građana u sopstveni kredibilitet, naveo je pariski list.

Mond na kraju teksta ocjenjuje da su neki njeni preokreti ocijenjeni kao oportunistički i da potkopavaju koherentnost programa.

List kao primjer je naveo da je Marin le Pen 2017. odustala od ideje o snižavanju poreza na gorivo, ali se godinu dana kasnije predomislila u jeku pokreta „Žuti prsluci”, da bi se sada ponovo vratila na stav iz 2017.

Francuska u sedmicu dobiva novog predsjednika u drugom krugu izbora na kojem su kandidati Le Penova i predsjednik Francuske, centrista Makron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: