25 Aprila, 2024

Prijava

Brnabić: Nova Vlada Srbije neće uvesti sankcije Rusiji

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić demantirala je danas navode da će nova Vlada Srbije odmah po formiranju uvesti sankcije Rusiji.

“Ništa nije obećano. Jedini principijelni naš stav, koji je usvojilo Vijeće za nacionalnu sigurnost, jeste da smo protiv sankcija Rusiji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo pogrešnim kršenje tog integriteta”, istaknula je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje koliko je teško balansirati između zapada i Rusije, Brnabić je kazala kako Srbija ne balansira, već vodi jasnu vanjsku politika zaštite nacionalnih interesa.

“Svi koji sada špekuliraju hoće li nova vlada morati uvoditi sankcije, to rade već devet godina i nikada se nisu naučili braniti svoje interese. Mi imamo principijelan način vođenja vanjske politike i ako je nešto obilježilo mandat Aleksandra Vučića i vlast SNS-a, to je da smo uvijek branili naše nacionalne interese i da je izuzetno važno da sami o sebi odlučujemo”, naglasila je Brnabić.

Prema njezinim riječima, međunarodno pravo je isto za sve, ali ga velike sile često zlouporabljuju.

“Mi to ne radimo i to nas čuva u ovom trenutku”, kazala je Brnabić, te dodala da je osnovni zadatak vlasti u Srbiji očuvati mir i stabilnost u regiji.

Brnabić je kazala da se svakodnevno maksimalno radi na tome kako bi se otvorili novi kanali komunikacije s partnerima u regiji, ali i sa svim čimbenicima međunarodne zajednice koji trebaju pomoći.

Također, kazala je kako će danas u Beogradu boraviti specijalni predstavnik Europske unije (EU) Miroslav Lajčak s kojim će se razgovarati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

“Razgovarat ćemo kako nastaviti dijalog i da imamo pravi dijalog. Beograd je kod stola, nikada nije ni odlazio od stola, ali Priština je ta koja nije surađivala”, istaknula je Brnabić gostujući na Radioteleviziji Srbije.

Tijekom jučerašnjih susreta o situaciji u vezi dijaloga Beograda i Prištine razrovalo se sa senatorima SAD-a, ali i bilo je riječi i o drugim regionalnim tenzijama, kazala je Brnabić.

Brnabić je istaknula kako su mnogi zabrinuti hoće li se sačuvati stabilnost, te dodala kako ona misli da će stabilnost u regiji biti sačuvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: