29 Marta, 2024

Prijava

Nemiri u Švedskoj zbog planiranog spaljivanja Kur'ana

Već četvrti dan u nekoliko švedskih gradova traju sukobi potaknuti najavljenim spaljivanjem Kur'ana ekstremno desničarske, antimigrantske grupe.

Lokalni mediji navode da su tri osobe povrijeđene u istočnom gradu Norrköpingu u nedjelju kada je policija ispalila metke upozorenja na okupljene.

Zapaljeno je nekoliko vozila, a uhapšeno je najmanje 17 osoba, javlja BBC, dok su u subotu zapaljena vozila, uključujući autobus, u Malmou tokom skupa krajnje desnice.

Ranije su vlade Irana i Iraka pozvale švedske izaslanike na protest zbog paljenja muslimanske svete knjige.

Dansko-švedski ekstremist Rasmus Paludan, koji vodi pokret Stram Kurs (Hard Line – Čvrsta linija), rekao je da je spalio najsvetiji tekst islama i da će ponoviti tu akciju.

Kako javljaju mediji najmanje 16 policajaca je povrijeđeno u protestima, a nekoliko policijskih vozila uništeno je u neredima u četvrtak, petak i subotu na mjestima gdje je grupa krajnje desnice planirala događaje, uključujući predgrađa Stockholmu te u gradovima Linköping i Norrköping.

Paludan je zaprijetio da će održati još jedan skup u Norrköpingu u nedjelju, što je potaknulo kontrademonstrante da se okupe tamo, javlja Deutsche Welle.

Lokalna policija je u saopćenju navela da je pucala u znak upozorenja nakon što su njihovi službenici napadnuti, a tri osobe su pogođene.

Šef švedske nacionalne policije Anders Thornberg rekao je u saopćenju u subotu da su demonstranti pokazali ravnodušnost prema životima policajaca, dodajući da su i ranije vidjeli nasilne nerede, ali da je ovo bilo nešto drugo.

Protesti protiv planova Stram Kursa da spali Kur'an ranije su u Švedskoj i ranije su bili nasilni. Učesnici protesta 2020. godine zapalili automobile, a fasade trgovina oštećene su u sukobima u Malmeu.

Paludan – koji je 2020. godine bio u zatvoru na mjesec dana zbog krivičnih djela uključujući rasizam u Danskoj – također je pokušao planirati slično spaljivanje Kur'ana u drugim evropskim zemljama, uključujući Francusku i Belgiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: