24 Aprila, 2024

Prijava

Nema pogrešnih autobusa

Znao sam da ženu svog života neću pronaći u noćnom klubu ili baru, to je nešto kao potraga za vodom u pustinji a nepregledni okean se nazire negdje na horizontu

Razgovarao : Tarik Kapetanović

Iskreni razgovor s ocem Vam može pomoći u savladavanju životnih prepreka. Nekima je zbog brzog životnog tempa taj trenutak savjetovanja promakao. Zbog toga smo o muškim temama razgovarali sa poznatim Bruce Willsiom čovjekom koji je bi uzor mnogim dječacima koji su odavno muškarci. Pitanja smo pripremili ali su se nakon prvog ostala sama nametala, govorili smo o životu, udarcima i ženama – bivšim i sadašnjim te djeci kojoj kako Bruce reče svaki roditelj treba posvetiti život i sretne trenutke koji ga čine zanimljivim i jedinstvenim.

Moramo priznati da ste u izvrsnoj formi, da li je to posljedica nekog treninga ili se značajne promjene mogu dogoditi muškarcu u takozvanoj šestoj životnoj dekadi?

Mogu Vam reći da sam sa svojih dvadeset godina mislio da znam kako svijet funkcioniše, već sa trideset godina sam ponovo razmišljao o svojim već potvrđenim stavovima dok sam sa četrdeset bio u sukobu sa samim sobom. Danas shvatam kako u suštini nikada nisam bio u pravu. Postoje stvari koje jednostavno moramo prihvatiti a one se tiču baš nas, muškaraca u šestoj dekadi. Potrebno je osluškivati instinkte i slijediti odavno utabani put, ali nikada ne bi smjeli zaboraviti na ograničenja koja donose godine. Mlađi trebaju znati da ih stariji ne mogu podučavati niti mogu živjeti za njih, oni moraju doći do naših godina da bi nas shvatili i vidjeli kako se mi zaista osjećamo bez obzira na to kako izgledali.

To je dobro, ali šta mladi muškarci moraju znati ako već prihvate da uče iz svojih grešaka?

Mislim da niko nije naučio mnogo od toga što je bio nekada u pravu. Niko nije naučio ništa niti kada se povlačio i skrivao od nekog problema.  Nekada treba prenijeti iskustva mlađima, mada trebamo biti spremni da naši stavovi budu pogrešni. Ja sam griješio u toliko stvari, neke od osnovnih grešaka su sadržavale razmišljanja o karmi, ličnoj filozofiji ali sam se nekako izvukao. Sada shvatam da je sve bio dio jednog životnog procesa koji je prošao i ostao u trajnom sjećanju.

Spomenuli ste karmu, interesuje me kako se ona uklapa u koncept vjere u životu odraslog i zrelog muškaraca?

Mislim da ne bi trebali provoditi vrijeme sjedeći i razmišljajući o tome šta ste mogli učiniti a niste. Takvo razmišljanje vas navodi na kajanje. Na kraju se sve svodi na ljubav. Muškarci se pitaju „Šta bi bilo da sam sjeo u drugi autobus a ne baš u onaj u kojem sam upoznao ženu svog života? Iskreno mislim da trebate prestati s razmišljanjem o „autobusu“ jer je vaša sudbina uvijek uz vas i nema pogrešnih autobusa, zbog toga o tome ne treba mnogo ni razmišljati.

Znači, ne bi trebali iskakati iz autobusa? Šta uraditi kad okruženi ljubavlju tražimo neko novu i uzbudljiviju?

Često sam okretao leđa ljubavi, kada bih i susreo neku drugu ženu iskreno bih joj rekao kako može očekivati mnogo toga iako se na početku savršeno slažemo. Ženama treba reći da sve snove i nadanja ostave po strani kako bi uživale u najluđoj noći njihova života. Znao sam da ženu svog života neću pronaći u noćnom klubu ili baru. To je nešto kao potraga za vodom u pustinji a nepregledni okean se nazire negdje na horizontu. Ukoliko ipak pronađete pravu osobu trebate otvoriti dušu. Ja sam oženio ženu koju sam upoznao na treningu,  upoznavao sam je pune tri godine i savršeno smo se slagali. Da li sam ja našao pravu radi Zen budizma ili čiste sreće niko ne zna, ja znam da se takve stvari ne dešavaju često.

Savršeno, ali kako mlad muškarac može prepoznati pravu ljubav?

Danas ja mogu pogledati svoju djecu i sebe te reći „Ovo je prava ljubav“ Sada znam šta je ljubav, znam je prepoznati jer sam okružen istom. Radi djece bi stao ispred automobila koji juri neslućenom brzinom, isto bih učinio i za svoju suprugu, vjerovatno bi slično učinio i za bivšu ženu. Ljubav za muškarca je interes kojeg će staviti u prvi plan, svjesnost da će svoje namjere staviti u drugi plan kako bi udovoljio drugoj osobi. Muškarac je zaljubljen kad kaže: „Ti jedeš prva, ti ideš prva ti radiš ovo ili ono prva. Meni je dobro!“ Tokom prošle godine svaki dan sam provodio sa ženom, spavali smo i budili se zajedno. Da ste me poznavali u prošlosti sigurno bi rekli da je to neko neviđeno čudo!

Rekli ste da bi stali ispred jurećeg automobila i za svoju bivšu ženu, kako muškarac uopšte održava vezu s bivšim?

Ja sam puno naučio iz prošlih veza i braka. Jednostavno ne možete provesti cijelu životnu dekadu s nekim niti odgojiti djecu s nekim a da nakon svega od te osobe odete bez ikakvog osjećaja. Uvijek sam sebi govorio kako su djeca na prvom mjestu dok roditelji trebaju biti uvijek uz njih. Ukoliko zanemarite djecu na pogrešnom ste putu. S djecom je sve lakše pa i kontakt s bivšom ženom. Hrabrost može prerasti u glupost mnogo puta ali pred djecom nikada ne smijete ispasti glupi.

Da li je onda hrabro ponekad i slagati, i kada je dobro lagati ?

Kažu da malene bebe nauče lagati prije nego i progovore. One plaču ili se pretvaraju kako ih nešto boli samo da bi dobile ono što žele. Često svoje laži možete objasniti, možete skrivati istinu ili samo zasjeniti istinitost neke priče kako nekoga ne bi povrijedili. Na kraju se uvijek morate zapitati šta je u suštini istina?  Da li možete izreći punu istinu o sebi? Zar svaki put kada govorite o sebi ne izmišljate dijelove dodatne priče koja vam može biti pokriće u određenoj situaciji? Zar pozitivna i malena laž o vama nije samo djelo vaše mašte i vaš jedinstven pečat u svijetu. Ljudi koji govore istinu često nisu nagrađeni, oni drugi uvijek pronađu bolje mjesto za sebe.

Ukoliko se ne možemo popraviti, zašto onda lažemo sebe da smo majstori za sve stvari i da sve možemo popraviti čak i bez priručnika?

Za mene kažu da znam puno toga popraviti, baš sam danas popravljao klima uređaj u kući. Radio sam to po svom i bez priručnika. Skoro svi članovi moje porodice su ostali bez nekog dijela šake ili prsta dok su popravljali automobilske motore ili dubili i rezali drvo. Moj otac je također bio jedan od njih i izgubio te je izgubio vrh prsta dok je majstorisao. Mislim da je hrabro izgubio dio tijela jer je rješavao neki za njega težak problem.  Muškarci uvijek žele riješiti problem brzo i efikasno dok žene ispunjava razgovor o problemu i stalna briga koja muškarca može psihološki dovesti do ludila.

Mnogi će se vjerovatno složiti s Vama, ali kad nas tako lako izluđuju, kad ćemo onda postati očevi?

Mislim da nisam imao pojma šta da radim s djetetom kad mi je bilo dvedeset godina. U dvadesetim godinama nisam želio ni da budem blizu tuđeg a ne svog djeteta. Tada sam intenzivno razmišljao o svojoj karijeri. Prvo dijete sam dobio u 33ćoj godini, za mene je to bilo iznenađenje, ali sam tada već sam sebi mogao reći to je to! Sad je vrijeme za bebe. Imam puno pravo da to kažem jer sam otac u punom smislu te riječi. Sjećam se da sam bio prisutan dok se moja žena Demi porađala, toliko jako mi je stisnula prste da sam pomislio da će otpasti ali sam hrabro rekao : „ Samo naprijed, polomi ih! Sada svakako nisu ni važni“

Nakon toliko godina provedenih sa ženama, možete li nam reći šta one znaju o nama a da mi o tome nemamo ni pojma?

Mi smo za njih iskustveno male bebe, žene mogu vidjeti kroz nas, pogledati kroz odijelo svog muškaraca efikasnije od bilo kojeg skenera, i to rade jako brzo. Žene skeniraju i ocjene drugu ženu za punih trideset sekundi . Nakon svega se obrate muškarcu i kažu : „Ta žena mi se dopada“  ili je nazovu pogrdnim imenima i opsuju! Kako to rade ne znam, ali znam da su svaki put u pravu! Njihov mozak radi na nekoj frekvenciji za koju naš jednostavno ne zna ni da postoji.

Brže, efikasnije i jače od nas, kako ih onda možemo osvojiti i konačno razoružati ?

Ne samo da ih možemo razoružati nego ih treba i šarmirati. Treba ih zabavljati ali ne treba oko toga praviti veliku famu. Nekada im se treba tiho privući i izgovoriti nešto sasvim luckasto kako bi se nasmijale i rekle : „Zaista ne mogu da vjerujem da si to izgovorio upravo sada“. Tako ćete ih izbaciti iz tračnica i pomislit će da Vas ne mogu kontrolisati, barem na nekoliko minuta što je jako pozitivno za nas.

Mislite li da slava zaista mijenjaju muškarca ?

Sve je slično alkoholu, gdje god se nalazite pit ćete još više. Vjerovatno već mislite – on je poznat i puno toga priča a njemu je lako. Prepoznatljivost i slava su samo iluzije, nekada pomažu ali se slavni ne mogu nazvati i uspješnim. Sve je kao velika radnja sa slatkišima uvijek možete izabrati šta čete uzeti ali će vam biti mučno ako se prejedete.

Vi ste poznati i po macho ulogama u filmovima, zbog toga Vas moram pitati koja je najbolja tehnika udarca?

Čuvajte se teških i jakih udaraca, pogotovo su osjetljive brada i prsa, ako se već morate sukobiti s nekim. Ja preporučujem da se klonite svake svađe koja može dovesti do tuče jer vam takve stvari nisu potrebne u životu.

Izbjegavati tuču ok, ali kako savladati bijes u sebi ?

Kada sa ljut, govorim sa sobom, kažem : „Sada si ljut ali to je trenutno stanje i emocija, sve će proći za nekoliko minuta“. Dok ste ljuti možete učiniti puno stvari, pušiti cigaru, bacati stvari po sobi, ali kad sve prođe prihvatite trenutno stanje i nastavljate dalje. Znam samo da je mladim muškarcima fitilj mnogo kraći nego nama starijim što je nekada pogubno za njih.

Znači treba uživati u životu, ostaje smo da Vas pitamo još i kako?

Trebate uživati u momentima, budite svjesni smrti, ona je kao i život neizbježna i stvarna. Stalno vas golica ispod vrata i znajte da će jednoga dana doći. Nemojte smrt zamišljati kao neku morbidnu  situaciju koja će Vas tjerati na razmišljanje o životu. Smrt kao i život koristite kao motivaciju za ono što želite napraviti u životu.  Nisam nikada bio dio generacije koja je štedjela novac za teške dane, ozbiljan novac će doći sam po sebi, uživajte u mladosti i luckastim stvarima, to je početak dobrog i zdravog života kojeg ne smijete propustiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

1 thought on “Nema pogrešnih autobusa”

Komentari su zatvoreni